Select Page

Kiné op kindermaat 

Kiné op kindermaat 

EPPEGEM – Bij een kinesist denk je vaak aan rug-, knie- of schouderpijn. Maar wist je ook dat ze kunnen helpen bij de ontwikkeling van je kind. Liesbeth Muyldermans (26) is kinderkine. Als psychomotorisch therapeut ondersteunt ze, als enige in Zemst, de ontwikkeling van heel wat kindjes. 

“Heel vaak worden ouders doorgestuurd door school, omdat hun kind niet meekan,” vertelt Liesbeth. Die ouders weten dan meestal niet goed waar ze terecht kunnen en de wachtlijsten zijn lang. Alvorens je kind getest kan worden, kan je dus al bij Liesbeth terecht. “Ook na de diagnose, ga ik mee opvolgen, bijsturen en ondersteunen waar nodig.” 

Dankzij haar ervaring, is Liesbeth ondertussen een ‘pro’. Van een baby’tje leren kruipen of stappen, tot de fijne motoriek of coördinatie boosten.  

“Ik ben ook bijscholing gaan doen, zodat ik kindjes waarbij het te moeilijk is om te schrijven, kan helpen met leren typen.”  

Ook voor ademhalingsoefeningen, bij ziekte klachten, kan je bij haar terecht. En ook voor kinderen met incontinentie problemen, is Liesbeth zeker een goede assistente. 

“Het werken met die kleintjes brengt elke dag een lach op m’n gezicht. Ik hou van hun leefwereld, van hun verhalen, van hoe ze in het leven staan en het maakt elke dag zoveel beter.” Er is een grote zorgnood en er zijn lange wachtlijsten. Het is dus goed om te weten dat je niet hoeft te wachten. Vaak kan het hele proces heel onduidelijk zijn, maar weet dan dat er hulpverlening bestaat en dat je kind niet hoeft te wachten.  

In de voorbije 3 jaren hielp Liesbeth al heel wat kinderen bij Kinepp. Enkele mama’s en papa’s vertellen graag hun verhaal. 

Lowe  

8 jaar (papa Wim) 

“Lowe heeft het syndroom van Down en kan op motorisch vlak alle hulp gebruiken. Zo leerde hij bij Liesbeth stappen, trappen op en af gaan, de eerste fiets ervaringen, springen en zo veel meer. Liesbeth probeert al deze zaken op een leuke manier te brengen. Ondanks dat Lowe niet snel van aannemen is, anders gezegd koppig is en een eigen willetje heeft, krijgt zij hem op haar manier altijd wel een niveautje hoger getild. We blijven met Lowe grote stappen in de juiste richting zetten door de juiste aanpak. Zij weet als geen ander Lowe te pushen en uit te dagen. Ze geeft hem het vertrouwen om te blijven groeien en ook op de mindere dagen verlaat hij met een lach de praktijk.” 

Noah  

7 jaar (mama Sylvie) 

“Er is een vermoeden van DCD/ASS, maar de wachtlijsten voor het testen zijn ongelofelijk lang. De aanmelding bij UZ Brussel is er, maar daar kunnen we momenteel nog niet terecht. Dus namen wij de koe bij de horens en blijven we niet wachten. We hebben de stap gezet naar Liesbeth om Noah nu al te helpen. Een keer per week gaat hij bij haar langs, ze helpt hem om zijn rechter- en linkerhelft beter met elkaar te laten communiceren (lateralisatie oefeningen). Maar ze helpt hem ook heel erg om zijn fijne motoriek te ontwikkelen, zo leert hij bij haar bijvoorbeeld zijn veters knopen. Noah heeft dankzij haar al zoveel vooruitgang geboekt. Je ziet hem echt vooruitgaan, en dankzij de lateralisatie lukt het nu om te zwemmen zonder bandjes of kopje onder te gaan. Het is een keitoffe madam, die ziet waar de noden zitten. Elke sessie is een schot in de roos. Daarnaast is haar betrokkenheid en communicatie naar de school toe ook echt super fijn. Dankzij Liesbeth is het leven van Noah iets makkelijker en ervaart hij de dingen meer zoals andere kindjes, kan hij wel mee voetballen, tikkertje spelen of spulletjes uit zijn pennenzak halen, zonder klungelen.” 

Lily-Noor 

8 jaar (mama Sofie) 

“Ons Lily-Noor, altijd al een fel pateeke geweest, had het heel lastig in het eerste leerjaar en kon niet goed mee. Na wat zoeken kwamen we bij een logopediste terecht, die me eigenlijk meteen naar  
Liesbeth doorstuurde. Na wat testjes had ze meteen het vermoeden van DCD, en raadde ons aan om haar in te schrijven op de wachtlijst bij het COS. Maar in tussentijd hielp ze Lily-Noor al super goed, met schrijven, lateralisatie oefeningetjes en automatisatie. En zelfs op mopperdagen, slaagt ze erin om happy en blij om te gaan met dat moppersmurfje. Nu hebben we de diagnose ADHD en helpt Liesbeth nog steeds wekelijks met de automatisatie, het schrijven en zoveel meer.  

De vele lieve en bezorgde babbeltjes, troostende woorden en vooral haar hulp zorgen ervoor dat Lily- 
Noor elke dag weer met veel enthousiasme haar eigen ik kan zijn.”  

Charlie 

2,5 jaar (mama Marianne) 

“Charlie is ziek sinds ze 6 weken is. Ze heeft last van luchtwegeninfecties en longontstekingen. Na een zoveelste ziekenhuisopname werd ons aangeraden om kinesitherapie op te starten om te voorkomen dat ze steeds opnieuw ziek wordt. Liesbeth helpt op vele vlakken. We gaan er gemiddeld 3 maal per week heen. Na een hospitalisatie is dit meestal 5 maal per week. De manier waarop ze met Charlie omgaat is super. Met heel veel zorg en geduld, aangezien onze meid zeer angstig is voor medisch personeel. Liesbeth luistert ook, ze toont begrip voor moeilijke situaties en denkt na over mogelijke oplossingen. Ze denkt na over creatieve manieren om de oefeningen toch afgewerkt te krijgen. Zo smeerde ze ooit eens choco op een mondstuk, zodat Charlie toch haar ademhalingsoefeningen zou doen. En ook haar lievelingsknuffel mag steeds mee de oefeningen afwerken.” 

Heb je zelf ook nood aan hulp of ondersteuning, kijk dan zeker even op de website van Kinepp:  
https://www.kinepp.be/  

About The Author

Sofie De Win

hoofdredacteur, eindredactie en redactielid