Select Page

Ondersteuning, 9 maanden lang

Ondersteuning, 9 maanden lang

EPPEGEM/WEERDE – Een doula ken jij dat? Een dou… wat? Misschien heb je er al van gehoord of misschien ook niet, het wordt soms ook een bevallings- of een geboorte-
coach genoemd. Ze staat de zwangere en haar geboortepartner bij tijdens de zwangerschap en geboorte. Maar ook nadien is de doula er als steun en luisterend oor. Ze ondersteunt fysiek en emotioneel waar nodig. En steeds met evidence based informatie.

In Zemst zijn er sinds kort 2 nieuwe doula’s in opleiding. Ze vertellen je graag alles over de wondere wereld van zwangerschap en baby’tjes.

Sofie, 34, (plus)mama van 2+2 

Al even geleden hoorde ik voor het eerst van doula. Na nog maar eens de website van de federatie te bezoeken, wat te lezen, nog eens te na te denken, schreef ik me dan toch in. En eigenlijk wist ik het al wel hoor. Ik ga geen doula worden, ik ben het al. Ik heb alleen een beetje extra ondersteuning nodig, wat meer info en kader. Want een doula word je niet, dat ben je.

Op werkgebied waren de voorbije jaren woelig, nooit echt 100% m’n draai gevonden. Maar nu dus hopelijk wel. Wat er komt weet ik niet, maar de komende maanden ga ik dus vooral veel leren, opleidingen volgen en zoveel mogelijk proberen te weten te komen.  Wil je graag meer weten over mij, als Sofie, als doula, check het dan zeker op www.mamamagie.be.

Sarah, 35, mama van 2

Hey Hey! Tijdens mijn eigen zwangerschappen ben ik zelf veel beginnen opzoeken over zwangerschap en bevallen en hoe meer ik las, hoe meer er valt te leren! Zelf was ik dan ook helemaal overtuigd van de meerwaarde van een doula en had dan ook Doula Evy aan mijn zijde bij de bevalling van mijn dochter. Met mijn achtergrond als ingenieur hou ik van feiten en cijfers die vaak de logica bevestigen. Daarnaast onderschat ik niet de intuïtie van een (zwangere) vrouw en de kracht van mind- set en positieve energie. Mijn missie is om zoveel mogelijk vrouwen in hun eigen kracht te kunnen zetten en bij te dragen aan een mooie positieve bevalervaring die nog lang zal nazinderen. Je kan mij vinden op instagram @heysarah.be of mijn website www.heysarah.be

Dienende Doula

Sofie: “Eigenlijk is Doula een Grieks woord en betekent het ‘slavin’. De Griekse doula’s stonden vrouwen vroeger bij tijdens hun arbeid en bevalling. Later is het vrij vertaald naar dienende vrouw. Het is een ervaren en opgeleide persoon die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap en bevalling.” De nadruk ligt vooral op het geruststellen, aanmoedigen en fysiek contact en comfort bieden. Een doula gaat geen medische handelingen uitvoeren en laat een zwangere of het koppel altijd zelf beslissen. Sarah: “Dankzij onze schatkist aan weetjes, tips en praktische houdingen, kunnen we er mee voor zorgen dat je als zwangere het gevoel van controle, comfort en zelfvertrouwen kan behouden.”

Het beste uit zichzelf
Een traject bestaat uit een aantal gesprekken, tijdens en na de zwangerschap. Het eerste gesprek is een kennismaking (deze is meestal gratis en vrijblijvend). Even kijken of het klikt tussen de doula en het koppel. Nadien zijn er nog 2 à 3 consultaties voorzien. Sofie: “Samen bekijken we een aantal praktische puntjes. Zoals onder andere de plaats waar het kindje geboren zal worden, wat de verwachtingen zijn van de doula, hoe de zwangerschap loopt en of er eerdere bevallingsverhalen zijn die gedeeld willen worden.” Maar natuurlijk komt er nog veel meer aan bod en ook met de geboortewensen kan eventueel geholpen worden. Sarah: “Tijdens de vervolggesprekken voorzien we informatie over bevallen, ondersteunen we het koppel in het opstellen van de geboortewensen, bespreken we praktische zaken en er worden eventueel al wat technieken aangeleerd. Maar eigenlijk loopt het volledig op het tempo van het koppel. Als doula stellen we onszelf de vraag: wat kan ik doen waardoor het koppel het beste uit zichzelf kan halen.”

Essentiële persoon

En na die voorbereiding is het dan zover: de bevalling en geboorte van het kindje. Een doula zal vanaf 37 weken altijd beschikbaar zijn voor het koppel. Dag en nacht kunnen ze de doula dan opbellen. Sarah: “We blijven bij de ouders tot de baby er is. Ondersteunen met houdingen, ademhaling, massage, assisteren met het bad, zorgen voor iets om te eten of drinken… Maar ook de partner wordt hierin niet vergeten. Deze essentiële persoon voor mama, heeft ook zijn of haar eigen emoties. De doula kan dus zowel mama als haar partner informeren en ondersteunen.
”Ideaal gezien zijn ze er dus samen, als geboorteteam, voor de mama. Een grote troef van iemand erbij te hebben die het koppel vertrouwt en die kennis van bevallen bezit is dat deze rust kan uitstralen naar de partner en bevallende vrouw wanneer nodig.

Continue ondersteuning

En doula’s, dat is echt een ding hoor! Er is onderzoek gedaan naar het doula-effect; de aanwezigheid van een doula versterkt het vertrouwen van de mama en dat heeft een positief effect op de bevalling zelf. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die continue ondersteuning kregen, meer kans hebben op een spontane vaginale geboorte. Ze gebruiken ook minder pijnstilling en hebben een epidurale verdoving minder nodig. De doula op zich is al een vorm van pijnverlichting (Hofmeyr, 1991). Met continue ondersteuning zal de mama minder snel pijn voelen. Ze zal dus veel medische ingrepen kunnen vermijden. Bovendien bleek uit het onderzoek dat hun arbeid 40 min korter was en de kleintjes hadden bij de geboorte vaak een betere APGAR score*. Meer info hierover kan je vinden op: https://evidencebasedbirth.com/the-evidence-for-doulas/

*APGAR score: Heeft je baby de bevalling goed doorstaan en is alles in orde?

Wil je graag meer info over doula’s? Of zijn jullie op zoek naar iemand die jullie kan ondersteunen? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Vlaamse Federatie https://dedoula.be/

Tekst: Sylvie Dehasque/
Sofie De Win,
Vlaamse Federatie,

foto’s: PictureMie en Sarah

About The Author

Sylvie Dehasque

layout en eindredactie